Interview met Yvonne van Rijswijk | B&B Buggenum Palace

Tekst/foto door Yvonne

YVONNE VAN RIJSWIJK | B&B BUGGENUM PALACE, d.d. 26 februari 2019

1. Hallo Yvonne, welke onderneming hebben jullie in Buggenum?
In feite heb ik drie ondernemingen: een B&B, een communicatie adviesbureau en binnenkort een galerie.
Mijn communicatieadviesbureau heet Creatief Habitat: ik ontwerp huisstijlen, websites en brochures. Onze B&B heet B&B Buggenum Palace. We verhuren sinds september 2018 één kamer. Het is erg leuk. We hebben al veel nationaliteiten te gast gehad. Nederlanders en Duitsers natuurlijk, maar ook gasten uit Arabië, China, Spanje, Frankrijk, Italië. De hele wereld staat op je stoep. De meeste gasten zijn enorm vriendelijk en delen verhalen met je. Dat maakt het zo interessant. Toeristen vinden onze B&B via Google, onze website of Booking.com.
Op 12 mei (Open Poortendag) openen we kunstgalerie ‘Galerie-to-B’. We tonen voornamelijk eigen werk. Beeldhouwer Wim van der Kraan is tijdens Open Poorten dag 2019 bij ons te gast. Hij zal die zondag in onze tuin zijn beelden exposeren.

2. Waarom koos je ervoor om ondernemer te worden?
In feite zit ondernemerschap in mijn bloed. Mijn ouders openden een winkel in het centrum van Eindhoven toen ik 2 jaar oud was. In mijn loopbaan heb ik wel voor verschillende bazen gewerkt. Vanaf mijn 40e jaar combineerde ik een parttime baan met ZZP werkzaamheden. Ik hou ervan om verschillende dingen te doen. Zelf te ondernemen. Mijn vriend en ik fantaseerden vaak over het starten van een B&B of Galerie. In het mooie huis aan de Dorpsstraat komt die droom nu uit. We kunnen hier zowel de B&B als de galerie realiseren. Het ontvangen van gasten bevalt goed. Ik heb het in mij om me dienstbaar op te stellen. Verder beheers ik de Duitse en Engelse taal en vind ik het superleuk om met buitenlanders een praatje aan te knopen. Een galerie heb ik nog nooit gerund. Mijn schilderijen werden wel jarenlang door een Artgalerie in Nuenen verkocht. Het stond me tegen om hoge commissies aan de galeriehouder af te dragen. Daarom willen mijn vriend en ik zelf gaan exposeren. Of het ons lukt om direct ons werk te verkopen, dat zal de tijd uitwijzen. LEES MEER >


Interview met Leo Hendrikx | Hendrikx 2-Wielers

Tekst/foto door Yvonne

LEO HENDRIKX | HENDRIKX 2-WIELERS, d.d. 3 april 2019

1. Welke onderneming hebben jullie in Buggenum?
Wij zijn Hendrikx 2-wielers, al sinds jaar en dag hebben wij een fietsenzaak in Buggenum. Mijn opa startte zijn handel in fietsen en kolen meer dan honderd jaar geleden op de Bergstraat. Op enig moment nam mijn vader de zaak over en is met nieuwbouw destijds begonnen op Heerweg 10. Hij verkocht fietsen, huishoudelijke artikelen, ijzerwaren en benzine. Meer dan 25 jaar geleden hebben mijn vrouw Evelien en ik de zaak van mijn vader weer overgenomen. In het begin verkochten wij ook van alles. Twee jaar na onze start besloten wij om ons alleen nog maar te specialiseren in fietsen. Ongeveer 18 jaar geleden hebben wij het oude pand van mijn vader afgebroken en op de zelfde plek een gloednieuwe winkel opgebouwd. Toen hebben we flink uitgebreid. We hebben hard gewerkt om te komen waar we nu zijn: een 2-wieler speciaalzaak met een grote regiofunctie. We verkopen alle soorten fietsen. De laatste jaren zijn we ons ook steeds meer gaan specialiseren in elektrische fietsen, mountainbikes en racefietsen. We verkopen alle accessoires die bij de wielersport horen.

2. Waarom koos je ervoor om ondernemer te worden?
Tot mijn 16de wilde ik altijd beroepsmilitair worden. Ik kan me die tijd nog goed herinneren. Op de terugweg van de militaire dienst keuring besefte ik ineens dat ik toch geen militair wilde worden, maar de fietsenbranche in wilde. Mijn vader was daar op dat moment niet blij mee en was van mening dat het vak van automonteur zijn zoon veel meer toekomstperspectief zou bieden. Dus heb ik eerst het autovak geprobeerd. Maar nee. Kort daarna ben ik toch het fietsvak in gegaan. De eerste 9 jaren heb ik op een andere locatie het vak heb geleerd. Mijn ouders vonden dit de verstandigste keus. Eerst ervaring opdoen. Na die 9 jaar was ik klaar voor het werk in de zaak van mijn ouders. Zo is het gegaan. Tot op de dag van vandaag heb ik geen dag spijt van mijn keuze gehad. Het ‘runnen’ van deze fietsenzaak is hard werken. En het werk is nooit klaar. Maar ik geniet elke dag weer, want het is een prachtig vak. LEES MEER >


Interview met Esther Vrenken | KEK-kindercoaching

Tekst/foto door Yvonne

ESTHER VRENKEN | KEK-kindercoaching, d.d. 11 april 2019

1. Hallo Esther, welke onderneming heb je in Buggenum?
Sinds november 2018 ben ik de eigenaar van KEK. KEK staat voor Kind en Kracht kindercoaching. Ik help kinderen om weer beter in hun vel te zitten en in hun eigen kracht te komen. De kindercoaching die ik aanbied is een laagdrempelige en kortdurende vorm van hulpverlening en begeleiding voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. Ik help kinderen bij het verbeteren van hun zelfvertrouwen of het oefenen in sociale vaardigheden, ik coach kinderen die last hebben van angsten, boosheid of driftbuien. Ik coach ook kinderen om te gaan met verlies door overlijden of met de scheiding van hun ouders, bij slaapproblemen, concentratieproblemen of problemen op school zoals gepest worden. Spelenderwijs bekijk ik samen met een kind waar de krachten en kwaliteiten van een kind liggen en vandaar uit ga ik aan de slag. Het is namelijk mijn overtuiging dat de oplossing in het kind zelf zit. Samen met het kind onderzoek ik waar het tegen aan loopt en ontdek ik wat er nodig is om een kind weer vrolijk te laten worden en weer in zijn eigen kracht te laten komen. Ik kies, in samenspraak met ouders  een doel uit om aan te werken met hun kind. Gedurende het coachingtraject kan dit doel ook aangepast worden en/of uitgebreid.  Het allerbelangrijkste is het voor een kind om gelukkig te zijn in hetgeen het denkt en doet en gewaardeerd worden om wie het is ongeacht zijn niveau of minder goed ontwikkelde kwaliteiten! Het kind moet zich gezien en gehoord voelen!

2. Waarom koos je ervoor om ondernemer te worden?
Al 22 jaar ben ik leerkracht in het onderwijs. De laatste jaren zie ik steeds vaker dat kinderen op de een of andere manier vastlopen. De wereld om hen heen wordt steeds drukker en gehaaster. Het lijkt alsof ze meegezogen worden hierin. Veel kinderen zijn bang om foutjes te maken, ze leggen de lat enorm hoog, zijn perfectionistisch. Het hoofd van een kind raakt hierdoor vol en het wordt voor die kinderen steeds lastiger om het hoofd leeg te maken voor nieuwe, leuke dingen. Ik wilde ondernemer worden om deze kinderen te helpen d.m.v het inzetten van diverse coachingsmaterialen, gesprekstechnieken toe te passen, maar ook zeker aandacht te geven voor creativiteit wanneer kinderen het bijvoorbeeld lastig vinden om te praten. Voorwaarde om een kind te coachen is dat er een klik is tussen het kind en mij en dat we spelenderwijs aan de slag kunnen gaan. Mijn motivatie is kinderen te begeleiden in het herontdekken van hun kracht. Want als ze dit kunnen, dan kunnen ze weer verder groeien. LEES MEER >


Interview met RUUD BOONEN| Boonen Vastgoed & Ontwikkeling

Tekst/foto door Yvonne

RUUD BOONEN | Boonen Vastgoed & Ontwikkeling d.d. 31 mei 2019

1. Hallo Ruud, wie ben je en welke connectie heb je met Buggenum?
Ik ben Ruud Boonen, ik ben 41 jaar. Ik ben projectontwikkelaar en ben al geruime tijd bezig om een goede bestemming te geven aan het terrein van de Kleiwarenfabriek in Buggenum. Hierdoor spreek ik veel mensen in Buggenum en werk ik samen met bewoners en belanghebbenden.

2. Waar woon je? Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
Ik kom oorspronkelijk uit Neer en woon daar al bijna mijn hele leven. Ik heb wel nog een korte periode in de gemeente Roerdalen en in Duitsland gewoond.

3. Met wie woon je in Neer en hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik woon hier samen met mijn vrouw Cindy en mijn 2 kinderen. Mijn zoon heet Sjors en is 12 en mijn dochter heet Nikki en is 15 jaar. Ze worden al groot. Sjors zit nu in groep 8 en gaat naar de Middelbare school in september. De oudste zit daar al een tijdje en ze hebben het ook goed naar hun zin op school. Dat is wel belangrijk. LEES MEER >


Interview met CORINNA KÖHLER | Floßverleih TreibGuT

Tekst/foto door Yvonne

CORINNA KÖHLER | Vlotverhuur Treibgut d.d. 2 juli 2019

1. Wat is je naam een leeftijd?
Mijn naam is Corinna Köhler en ik ben geloof ik 42 jaar … uhm ja, dat klopt, ik ben in 1976 geboren (lachend). Ik moet daar altijd even over nadenken.

2. Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
Ik kom oorspronkelijk uit Frankfurt, althans uit de omgeving van Frankfurt, uit een dorpje met 2000 inwoners, dat heet Bad Nauheim. Dat kent niemand. Maar, Elvis Presley heeft daar gewoond en daar heeft hij ook Priscilla leren kennen. Bad Nauheim is daardoor een Pelgrimsoord geworden. Elvis-fans komen uit de hele wereld naar het dorpje toe en zoeken naar het huis waar Elvis gewoond heeft. Dat huis is nu een Hotel en daar kun je dan een kamer boeken in Elvis stijl. Ik ben daar opgegroeid en met 18 jaar wilde ik naar de grote stad, ben ik zelfstandig gaan wonen en verhuisd naar Keulen. En daar woon ik tot op de dag van vandaag.

3. Sinds wanneer werk je in Buggenum?
Sinds april van dit jaar werk in Buggenum. LEES MEER >

Deutscher text:


Interview met PETER en HELEEN WIJERS | Zuivelboerderij Wijers en Wijs en Koffie.

Tekst/foto door Yvonne

PETER en HELEEN WIJERS | Zuivelboerderij Wijers en Wijs en Koffie, d.d. 2 oktober 2019.

1. Hallo Peter en Heleen, welke onderneming hebben jullie in Buggenum?
Peter:
Wij, mijn vader, moeder en ik hebben een melkveebedrijf met ruim honderd melkkoeien en daarbij nog zuivelverwerking met als hoofdbezigheid het maken van ijs. Peter: ik doe voornamelijk de koeien, zeg maar voor 80%. Mijn vader Coen doet 20%, een deel zuivel en een deel klauwverzorging (het kappen van de hoeven). Ik ben niet ‘van de zuivelverwerking’. Ik hou van ijs, maar het maken ervan en het hele gebeuren eromheen is niets voor mij.

De overige melk leveren wij aan Campina.
Het belangrijkste voor mij is dat we een kwaliteitsproduct leveren en het productieproces zo goed mogelijk uitvoeren.
Mijn moeder heeft altijd zuivelproducten gemaakt, yoghurt, kaas, ijs.  LEES MEER >