Buggenummerveld en Neerbeek

Print Friendly, PDF & Email
(Afstand: 10,4 km)

Ten noorden van Buggenum ligt het Buggenummer veld. Een gebied met hoge landschappelijke waarde. Wie rondwandelt in het gebied ziet naast akkers ook een afwisselend rivierenlandschap. De weilanden aan de Maaszijde worden op natuurlijke wijze begraasd en beheerd.
Aan de oostzijde van het Buggenummerveld ligt de Maas, waaraan Buggenum zijn bestaan aan te danken heeft. De kleigrond is zeer geschikt voor de agrarische sector. Hij werd gebruikt voor tuinbouw en fruitteelt. Met name augurken, bessen en appelen. Jarenlang was Buggenum de grootste aanvoerder van groente en fruit bij de Coöp. Roermondse groente en fruit Veiling (C.R.V.).

Ten Noorden van het Buggenummerveld wandelt u eerst langs een gebied dat ontgrond wordt. Vervolgens komt u in het gebied van de Neerbeek. Het oorspronkelijk meanderende karakter werd  hersteld waardoor er een mooi stukje natuur is ontstaan. Via de gerestaureerde Friedesse (water)molen, en het gelijknamige daarnaast gelegen restaurant (beperkte openingstijden). Loopt u door buurtschap Eiland weer terug door het open Buggenummerveld.

In een natte periode (bij hoog water) is het gedeelte in Neer bij de Neerbeek erg nat en alleen met waterdicht schoeisel te volgen.

 • Start: bij de kerk van Buggenum. U kunt daar gratis parkeren.

 • Rode schildjes met gele vlakken (zie afbeelding).

 • Meer informatie:
  – Bord op parkeerterrein bij de kerk.
  – Deze wandelroute is ontwikkeld door leden van de Dorpsraad en in samenwerking met Liefdevoorlimburg.nl.

 • De route is te volgen via de knooppunten: 97 – 98 – 75 – 74 – 72 – 71 – 44 – 43 – 42 (voor bruggetje linksaf) – 40* – 29 – 60 – 66 – 65 – 62 – 91 – 96 – 97.
  *) In verband met de werkzaamheden aan de hoogwaterdijk in Neer is vanaf nummer 40 tijdelijk niet helemaal duidelijk waar je moet lopen, maar als je de Neerbeek aanhoudt (soms links en dan weer rechts van de beek) kom je uiteindelijk langs het gekanaliseerde (rechte) deel van de beek met de dikke knotwilgen. Op het einde hiervan bij de brug linksaf en verder de route volgen vanaf punt 60.

 • Horeca bij start- en eindpunt: Horeca in Buggenum.

 • QR-code voor de route op de telefoon.