Wandelen en fietsen

door: Dorpsraad Buggenum samengesteld.

Print Friendly, PDF & Email

Vanuit Buggenum is het heerlijk wandelen en fietsen. Het is interessant om door Buggenum zelf te lopen. Maar ook het Maaslandschap, de nabij gelegen historische dorpjes en de natuur van het Leudal bieden elke wandelaar en fietser wat wils. Voor wie grotere tochten wil maken liggen Duitsland en België op fietsafstand. Op deze pagina helpen we u verder op weg met wandel- en fietsroutes die zeer de moeite waard zijn. (Mocht u fouten/onvolkomenheden tegenkomen bij een van de wandel- of fietsroutes, of u heeft tips, geef ze dan aan ons door via het contactformulier.)

Wandelen

Bij de kerk van Buggenum staan borden met interessante informatie en met wandelroutes. U vindt er een overzicht van knooppuntenroutes en van verschillende tochten.
Hieronder vindt u links naar enkele mooie routes in en om Buggenum.
Veel wandelplezier!

Fietsen

Vanuit Buggenum zijn er veel mogelijkheden voor mooie fietstochten. Langs de Maas zowel in Noordelijke als in Zuidelijke richting, door natuurpark Leudal, richting Duitsland, Natuurpark Maas-Swalm-Nette, naar Maaseik in België enz.
Veel fietsplezier!

NIEUWE WANDELROUTE (6 km)
Buggenums Buiten-Ommetje

Buggenums Buiten-Ommetje is een bewegwijzerde wandelroute van Stichting Buggenum door de Eeuwen Heen deels buiten de bebouwde kom van Buggenum. Op bijgevoegd kaartje is met de rode lijn aangegeven via het wandelknooppuntennetwerk, groene lijn wordt aangegeven met voetjes.
We starten bij de kerk knooppunt 97 en lopen de Nussenstraat in en op het einde van de Nussenstraat linksaf. We volgen knooppunten 96 en 91 dan richting 62. Bij het Wijers veldkruis volgen we rechts de voetjes.
Deze volgen we tot aan de sorteermolen van de grindwinning. Dan volgen we weer de knooppunten 71-72-74-73 en 97. Je kunt de route ook tegengesteld lopen.
Het Buggenums Buiten-ommetje loopt voornamelijk door het noordelijk deel van het buitengebied van Buggenum, het Buggenumseveld. Dorp en buitengebied zijn herkenbaar als een landschappelijke sterk samenhangend eenheid, die – ondanks de diverse ingrepen in het terrein – afleesbaar is als een redelijk gaaf en oorspronkelijk landschapstype. De cultuurhistorische betekenis is dan ook groot. Het Maasdal is hier 3 km breed en rijkt tot Asselt en Leeuwen. Verder van de Maas liggen de hogere vruchtbare rivierkleigronden die voor grootschalige akkerbouw worden gebruikt. Onder invloed van de rivier heeft het maaiveld plaatselijk een sterk glooiend verloop. Het wegenpatroon door het veld heeft zijn oorspronkelijk spinragpatroon behouden. Het veld presenteert zich aan de wandelaar als een grootschalig gebied met boerderijen aan de randen en hier en daar staat een boom.

Wandelen

Fietsen

Wandelroute 1

(2,5 en 3,5 km)

Maasdorp met verborgen schoonheden.

LEES MEER

Wandelroute 2

(6 km)

Buggenums Buiten Ommetje door Buggenummerveld.

LEES MEER

Fietsroute 1

(20 km)

Knooppuntentocht Maas-Noord, met veer over Maas.

LEES MEER

Fietsroute 2

(42 km)

Molenroute Noord-Leudal met wind- en watermolens.

LEES MEER

Wandelroute 3

(8 km)

Buggenum, rivier en dorp: de invloed van de Maas.

LEES MEER

Wandelroute 4

(12 km)

Buggenummerveld: een tocht door het rivierenlandschap en langs de Neerbeek.

LEES MEER

Fietsroute 3

(59 km)

De Grensmaas-route brengt u langs de Maas en Maasplassen in Nederland en België.

LEES MEER

Fietsroute 4

(41 km)

De Leudalroute brengt u per fiets door bijna de hele gemeente Leudal.

LEES MEER

Wandelroute 5

(16 km)

Leudal en Buggenummerveld: een combinatie van bos- en rivierenlandschap.

LEES MEER

Wandelroute 6

(14,6 km)

WaterWandelWereld Leudal: Schitterende, afwisselende natuur en landschap.

LEES MEER

Fietsroute 5

(55 km)

Mooie fietstocht door Midden Limburg naar het vestingsplaatsje Stevensweert.

LEES MEER

Fietsroute 6

(62 km)

Deze rit gaat door het Maas-Schwalm-Nette-natuurgebied richting Brüggen (Dld).

LEES MEER

Tips en links voor wandelaars

Tips en links voor fietsers

Bezoekerscentrum Leudal

Folders over “Buggenums Buiten Ommetje” en “Maasdorp met verborgen schoonheden” zijn voor € 1,50 te verkrijgen bij Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen. Bij dit bezoekerscentrum zijn nog diverse andere interessante folders te koop.

Bezoekerscentrum Leudal organiseert regelmatig thematische wandelingen, zoals:

  • Wandelingen onder leiding van een gids;

  • Op zoek naar sporen van dieren;

  • Eten uit de natuur.

WEBSITE BEZOEKERSCENTRUM LEUDAL